SCHRIJVERSFESTIVAL Steenwijk e.o.
34e editie 2021

Boek: Het Papieren Festival

Het 34e Schrijversfestival wordt ook Het papieren Festival.


Steenwijkerland is synoniem met water. Giethoorn, Het Nationaal Park, Maar ook Blokzijl, Vollenhove en het corso van St. Jansklooster.

Steenwijkerland kenmerkt zich ook door de vele schrijvers, schrijfsters en schrijvertjes. Mensen die het leuk vinden een verhaal op papier te zetten. Inwoners die er genoegen in scheppen gebeurtenissen in taal vast te leggen. Talenten ook, die er stiekem van dromen ooit een bestseller te schrijven, een meesterwerk dat literair Nederland op haar grondvesten zal doen beven.

Voor al die mensen en hun lezers biedt Het Papieren Festival een podium. De editie 2021 bevat nooit eerder gepubliceerde verhalen van Doortje Stam, George Huisman, Tanya Commandeur. Yara March laat de Witte Paarden herleven en Saya Oost, 13 jaar jong, debuteert hier. De bijdragen beperken zich niet tot Steenwijkerland. Kees Vingerhoets verhaalt vanuit Drenthe over zijn liefde voor Vlaanderen en Vlamingen. Bas van der Plas completeert vanuit Estland als kosmopoliet het geheel.

Deze uitzonderlijke bijdragen worden vergezeld door een bijdrage van Wim Heij, die als voorzitter kan putten uit een rijk palet aan Schrijversfestival herinneringen. Verder vindt u de taal- en kennisquiz van 2021. Eigenlijk is dit zo langzamerhand een coproductie van dialectkundigen (George Huisman, Janet Marinus en Frouk Alice Weijs-Kroek) samen met de Historische Vereniging Steenwijk.

Vanaf 2020 trekken het Schrijversfestival en de J.C. Bloem stichting samen op. Dat manifesteert zich niet alleen in bestuurlijke bijdragen. Wilke Aukes heeft achter de schermen nadrukkelijk haar stempel op deze uitgave gezet. Aan de voorkant neemt zij de lezers mee op een fietstocht in een ‘Rondje Bloem’.

Tussen de schrijfsels door presenteren RSG-jongeren hun tweedimensionale waarneming van de jaren 2020/2021. Tenslotte, last but not least, heeft Ben van Haaster (docent tekenen van het RSG) het op zich genomen iedere talige bijdrage in te leiden met een pentekening

Een initiatief als dit is voor het Schrijversfestival ook een financieel forse uitdaging. Dit boek was dan ook niet te realiseren zonder de bijdragen van de Bibliotheek NW Overijssel, de Lions Steenwijkerland, het Nationaal Park Weerribben-Wieden en de Odd Fellows Ankerloge. Bovendien, uiteindelijk gaat het om drukken. We zijn blij dat kennis over het proces om van idee naar boek te komen in ruime mate voorhanden is bij Bijzonder Druk in Steenwijk.

Deze bijzondere uitgave is naar verwachting vanaf half maart in beperkte oplage verkrijgbaar in diverse winkels (herkenbaar aan een raam poster) in Steenwijkerland. U kunt dit exemplaar ook voor dat moment op deze plaats reserveren: voor een tientje wordt u de trotse bezitter van Het Papieren Festival.

Via onderstaande formulier kunt u het boek reserveren. U kunt dit afhalen bij Primera BLZ Steenwijks Boekhuys, Oosterstraat 4-6 te Steenwijk. U kunt uw bestelling ook telefonisch plaatsen: 0521-512089