SCHRIJVERSFESTIVAL Steenwijk e.o.
33e editie 2020

Hetty Kleinloog - Scenarioschrijfster(foto: Hadewych Veys)

Hendrika (Hetty) Kleinloog (Amsterdam, 24 juni 1958) is scenario – en toneelschrijver, tekstdichter, romanschrijver, dramadocent en regisseur.  Bij haar optreden in het Schrijversfestival (4 maart in op het RSG/Tromp Meesters) Vledder)belicht ze met name de kant van het scenarioschrijven en zaken er omheen.   Van 1984 tot 1988 studeerde zij aan de Theaterschool Amsterdam, de parttime opleiding Docent Drama. Als afstudeerproject richtte zij Theatergroep Mevrouw Jansen op. Bij deze theatergroep was zij tot de opheffing in 2009 creatief leider, auteur, regisseur en tekstdichter.

Ook voor diverse andere theatergroepen heeft zij toneelstukken geschreven.
Vanaf 2000 schrijft Hetty televisiedrama. Zij werkte als dialoogschrijver, storyliner en eindredacteur mee aan tv-series als ONM, Lotte (Talpa), SpangaS (NCRV), Malaika (RTL5), Tita Tovenaar (AVRO), De Spa (Talpa), GTST (Endemol), De Kameleon (KRO/NCRV) en aan diverse bedrijfsfilms en transmediale producties.
Bij Spangas vormde zij onderdeel van het kernteam en was zij vanaf de start in 2007 tot juli 2015 storyliner en eindredacteur. Als tekstdichter schrijft Hetty liedteksten voor diverse muziektheatervoorstellingen en libretto’s (Maria Magdalena Passie). In 2013 heeft zij in opdracht van Egon Kracht teksten voor Het Oog van Leonardo, een muziekvoorstelling over Leonardo da Vinci, geschreven.
Vanaf 1992 geeft Hetty les, onder andere als docent Drama en Creatief schrijven aan het ROC van Amsterdam, de opleiding Theater. Zij geeft op diverse locaties in binnen – en buitenland cursussen Creatief schrijven en ze is docent Scenario, Poëzie en Basis Creatief schrijven aan de Schrijversacademie. Bij De Theaterkamer geeft zij cursussen Schrijven & Spelen en bij Selma Susanna kleinkunstopleiding verzorgt zij de lessen Creatief schrijven. In 2014 kwam haar jeugdroman Vuurwerk uit. Dit Spangasboek was genomineerd voor de Hotze de Roosprijs en stond op de tiplijst van de Nederlandse Kinderjury 2015.
Haar roman Volle Bloei is door Uitgeverij Marmer op 8 juni 2018 uitgegeven, de kerstnovelle Een goede kerst kwam in december 2018 uit.
De roman Volle Kracht, het tweede deel van de Volle trilogie, ligt vanaf oktober 2019 in de winkel.
Op dit moment schrijft zij met Wim Peters aan de thriller Kauffmann&Kauffmann en schrijft zij de tekst voor de kerstvoorstelling van de Philharmonie in Haarlem.


Woensdag 4 maart 2020 - aanvang 20:00 uur - entree € 6,- (leden bieb € 5,-)

Bibliotheek Vledder - Lesturgeonplein 6 - Vledder

Reserveren kan via deze link


Hetty Kleinloog zal tevens een lezing geven op woensdagmiddag 4 maart op de RSG Tromp Meesters te Steenwijk