SCHRIJVERSFESTIVAL Steenwijk e.o.
32e editie 2019

Paula Kuiper en Liesbeth Hermans vertellen over Raggers rond de Baarg

Een reconstructie van het leven op "de Baarg" bij Steenwijk tussen 1800 en nu. Een reis door de tijd aan de hand van verhalen, tekeningen en schilderijen.

Voor ongeveer 30 bezoekers vertelden Paula Kuiper en Liesbeth Hermans over een ander tijdperk in de geschiedenis van Steenwijk, en de totstandkoming van het boek over de Raggers..

In september 2018 is het boek "Raggers rond de Baarg" uitgekomen. Het blijkt een doorslaand success te zijn, temeer door de expositie die destijds in de Bibliotheek plaatsgevonden heeft. Het boek behelst de geschiedenis van de Baarg, een gebied op de rafelranden van Overijssel en Drenthe.

Geert Kuiper heeft zijn leven lang getekend, geschilderd en geschreven. Aan publiceren is hij nooit toegekomen. Zijn dochter Paula raakte door de geïllustreerde verhalen uit de jeugd van haar vader geïnspireerd en het resultaat is het prachtige boek over de geschiedenis van het grote heideveld tussen Steenwijk en Havelte.

Over deze streek en zijn bewoners is weinig bekend. Vanaf 1800 verschijnen er overall plaggenhutten op de schrale heidegronden. Voor de stad had deze grond geen waarde, alleen maar zand en moerassige veentjes.

De bewoners moesten lang ploeteren om te overleven, geen wonder dat ze eigenzinnig en gehard, maar ook veerkrachtig en sterk waren. De bevolking werd gevreesd als de menssentrekkers van de Baarg, maar daar doe je ze tekort. Hoe ze samen leefden, de onderlinge ruzies, het geruzie in de 19e eeuw met het Steenwijker gemeentebestuur, komt allemaal aan bod in dit boek.

De tekeningen en schilderijen van de broers Geert en Hendrik Kuiper roepen een prachtig sfeerbeeld op, waarmee de Baarg een plaats in de geschiedenis krijgt.