SCHRIJVERSFESTIVAL Steenwijk e.o.
32e editie 2019

Elsbeth Etty:

In de man zit nog een jongen - Willem Wilmink - De biografie

Willem Wilmink (1936-2003) is een van de meest geliefde dichters van Nederland. Zijn eenvoudige maar treffende gedichten en liedjes, veelal geschreven voor legendarische tv-programma's als De Stratenmakeropzeeshow, J.J. de Bom en De film van Ome Willem, spreken iedereen aan. 'De oude school', 'Deze vuist op deze vuist'en 'Ben Ali Labi' behoren tot de canon van Nederlandse literatuur. Hetzelfde geldt voor Wilminks hertalingen van middeleeuwse klassiekers. Hij was een groot kenner van poëzie uit alle tijdvakken en in al haar verschijningsvormen. Zijn werk is doortrokken van heimwee naar een veilige kinderwereld die nooit heeft bestaan. Naar eigen zeggen is Wilmink altijd elf jaar gebleven, wat aanvankelijk zijn loopbaan en privéleven ernstig frustreerde, maar tegelijkertijd zijn poëtische kapitaal bleek. Met humor en zelfspot maakte hij zijn lange tijd door miskenning en afwijzing getekende leven leefbaar. Voor In de man zit nog een jongen sprak neerlandicus en journalist Elsbeth Etty met tientallen tijdgenoten en intimi van Wilmink. Het resultaat is een intiem en niets verhullend portret.

 

 

Elsbeth Etty (1951) is literair criticus, columnist en voormalig bijzonder hoogleraar literaire kritiek. Ze publiceerde o.a. verschillende essays columnbundels. Voor Liefde is heel het leven niet, haar biografie van Henriette Roland Holst - waar Willem Wilmink erg onder de indruk was - werd ze genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs en bekroond met de Gouden Uil en de Busken Huetprijs.

Deze avond zal muzikaal omlijst worden door De Maten van de Keizer; een viermansformatie die speciaal voor deze avond eigen werk ten gehore zullen brengen, allemaal met een knipoog naar Willem Wilmink.

Dinsdag 26 maart 2019 - aanvang 20.00 uur - € 15,-

De Heren van de Rechter - Markt 72 - Steenwijk

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Steenwijks Boekhuys,  en via het reserveringsformulier