SCHRIJVERSFESTIVAL Steenwijk e.o.
30e editie 2017

Vallen en weer opstaan - Johan Bergsma en Erik Krikke

Wegens omstandigheden uitgesteld: Nieuwe datum: 28 November 2017

 Als militair loop je risico’s. Risico’s die je kunt verkleinen door je goed als eenheid en individu voor te bereiden. Train hard and fight easy. Maar helaas gaat het toch nog regelmatig fout. Daarbij raken collega’s gewond of moeten zelfs het grootste offer brengen: hun leven. Anderen zijn “onzichtbaar” beschadigd en uit dat zich pas jaren later. De zogenaamde PTSSers. Maar één ding is duidelijk, iedereen komt anders terug, maar niet iedereen kan daar goed mee omgaan. 

 

 

Als operatieassistent chirurgie gaat Erik Krikke in de zomer van 2007 op uitzending naar Afghanistan. De oorlog is in volle gang. In het NAVO-hospitaal op Kandahar Airfield wordt dag en nacht met man en macht gewerkt om lijf- en ledemaatreddende chirurgie te verrichten. Een onderbelichte kant van oorlogvoering. Alle ervaringen gaan Erik onder de huid zitten. Het opereren van vele zwaargewonde militairen, politiemannen en burgerslachtoffers onder primitieve omstandigheden maakt uiteindelijk van de hulpverlener een slachtoffer. Zijn zwaarste gevecht begint pas jaren later. Hij moet als veteraan de confrontatie aangaan met zijn PTSS, maar vooral met zichzelf.

 

 

Johan Bergsma is 37 jaar officier bij de Koninklijke Landmacht geweest, waarbij hij regelmatig is geconfronteerd met gewonde militairen. Voor al deze gewonde militairen is een stuk begrip, waardering en respect van het allergrootste belang. Met het thuisfront komt het meestal wel goed, maar ook dat is geen vanzelfsprekendheid. Je vriend , vriendin of partner afzetten op vliegveld Eindhoven. Zwaaien, knuffelen met hen en misschien wel je kindje. En dan na een poosje terugkomen in een kist of rolstoel. Stel je dat toch eens voor wat dat betekent voor de emoties en verdriet binnen het gezin. De buurt vindt er ook nog even wat van: “je hebt er toch zelf voor gekozen”. Daar kan Johan Bergsma dus echt heel erg boos om worden. Niet begrijpend dat deze jongelui zich hebben ingezet voor de veiligheid van de buurman. Ik ben dan ook heel benieuwd aan wie deze buurman hulp gaat vragen als hij wordt gegijzeld. Denkt hij dan ook nog zo of zijn deze jongelui dan wél goed genoeg om hem te redden?

Onze gewonde militairen verdienen RESPECT. Respect van onze maatschappij die middels ons democratische politieke systeem onze jongens en meisjes op missie stuurt.

Johan en Erik willen tijdens deze bijzondere en eenmalige lezing een beeld geven van deze vaak onderbelichte zaken.

Maandag 13 maart 2017 - 20.15 uur

Uitgesteld tot dinsdag 28 november 2017

RaboTheater De Meenthe - Stationsplein - Steenwijk

Reeds afgehaalde en betaalde kaarten kunnen worden geretourneerd bij Steenwijks Boekhuys, Markt 38 in Steenwijk.