SCHRIJVERSFESTIVAL Steenwijk e.o.
30e editie 2017

Steenwijkerlandse Schrijversavond 2017

Ook dit jaar organiseert het Schrijversfestival de traditionele Steenwijkerlandse Schrijversavond. Op deze avond zijn de gasten (oud)inwoners van de gemeente Steenwijkerland, en hebben ze een of meerdere boeken uitgegeven. De presentatie is in handen van Belinda Terlouw.

Jan van Rossum

De Stichting Gedenkteken Joodse Steenwijkers is opgericht met als doel de geschiedenis van de Joden in Steenwijk vast te leggen. Er zijn tot op heden een viertal boeken verschenen, allemaal van de hand van Jan van Rossum. Het eerste boek getiteld "51 portretten" gaat over de Joodse Steenwijkers die de Tweede Wereldoorlog niet overleefd hebben. Daarna s er een boekje verschenen over de Joodse synagogue in Steenwijk. Het derde deel "In de onderduik; hoe Steenwijker joden de oorlog overleefden", portretteert Jan van Rossem een aantal joodse Steenwijkers, die terugblikken op de oorlog met ieder hun eigen verhaal. Dit zou oorspronkelijk het afsluitende deel zijn, ware het niet dat er toch nog een boek achteraan kwam: Twee joden en een burgemeester, dat in 2015 verscheen.

 

 

Daniëlle Schothorst

Al ruim 21 jaar werkzaam als illustrator en auteur is Daniëlle Schothorst de meest ervaren auteur die ooit te gast is geweest op de Steenwijkerlandse Schrijversavond. Naast haar werk voor diverse uitgevers illustreert Daniëlle ook voor Sesamstraat. Twee maal mocht ze het Kinderboekenweekgeschenk voor Aruba illustreren.

In juni 2016 is het boek "vrij in de Kolonie"" verschenen. Deze kolonieroman, voor jong en oud, vertelt de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid, en is geschreven door Daniëlle. Het is een zogenaamd omdraaiboek; het andere deel van het boek is een non-fictief deel, waarin Wil Schackmann de wetenschappelijke verantwoording van het verhaal vertelt.

 

 

Thérèse Major

In het voorjaar verscheen het boek "Huisje, boompje, beetje voor de vluchteling", het waar gebeurde vluchtelingenepos dat begint in 1943 en duurt tot vandaag van de hand van Thérèse Major. Thérèse Anne Marie Major werd in Giethoorn geboren uit een Nederlandse moeder en een Hongaarse vader. Haar moeder had haar leven lang in Giethoorn gewoond; haar vader was een vluchteling uit Budapest, in 1945 ontkomen aan de dood in kamp Neuengamme.. Het is inmiddels haar zesde boek, eerder werk van haar verscheen o.a. bij uitgeverij Querido.

 

 

 

 Vrijdag 17 maart 2017 - aanvang 20:00 uur - entree € 2,50

Locatie: Bibliotheek Steenwijk - Meppelerweg 47a - Steenwijk