SCHRIJVERSFESTIVAL Steenwijk e.o.
30e editie 2017

Bas van der Plas vertelt over zijn nieuwe boek "Labyrint"

Bas van der Plas (* Amsterdam 1947) is schrijver en activist, gespecialiseerd in de geschiedenis, politiek en cultuur van de landen die ooit deel uitmaakten van de Sovjet-Unie en die sinds 1991 onafhankelijk zijn geworden. Vele jaren was hij directeur/eigenaar van een reisbureau, gespecialiseerd in kleinschalige reizen naar Sint-Petersburg, Novgorod en Moskou en leidde talloze toeristen rond in deze steden. Bas is actief als coördinator van INSUDOK, een onafhankelijk informatie- en documentatiecentrum over de voormalige Sovjet-Unie en de landen van het GOS. Na jarenlang in Rusland te hebben gewoond is hij nu inwoner van de Republiek Estland. 

 

Zijn nieuwste boek, getiteld Labyrint verschijnt op 11 maart.

De toekomst van Oekraïne na 25 jaar onafhankelijkheid is nog altijd een uitweg zoeken uit het labyrint. Een pad leidt naar Rusland, een ander pad komt uit in Europa, op cruciale kruispunten staan het oosten en westen van het land lijnrecht tegenover elkaar, in een deel van de geschiedenis van de laatste 25 jaar word je meegenomen op een pad dat leidt naar... ja waarheen? Dan kom je uit bij de steeds weerkerende vraag over oorlog, gekoppeld aan de woorden separatisme, oligarchen, machtsstrijd, voor of tegen Rusland... En een aantal namen die de moderne geschiedenis van Oekraïne bepalen: Kravtsjoek, Koetsjma, Joesjtsjenko, Janoekovitsj, Porosjenko, Timosjenko, maar ook Poetin. Wat is hun rol? En wat zijn de gevolgen en betekenis van de ramp met vlucht mh17 en het Nederlands referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne?

Van der Plas sprak betrokkenen, in Oekraïne, in het opstandige oost-Oekraine, in Rusland en in het Westen. Hij loodst de lezer langs dag- en weekbladen, verslagen, rapporten, nieuwsuitzendingen en actualiteitenrubrieken uit Kiev, Moskou en West-Europa.

Zo ontstaat een gedetailleerd en fijnzinnig beeld van het land dat ondanks de publiciteit nog zo onbekend is bij ons. Van der Plas voltooit een grote onderneming: Hij brengt het labyrint dat Oekraine heet heel goed in kaart.

Dinsdag 14 maart 2017 - aanvang 20:00 uur -

Locatie: Bibliotheek Vledder - Lesturgeonplein - Vledder